Vedic Art

Vedic Art betyder “kunskap om konst” eller “kunskap om skapande” på sanskrit. Att gå en kurs i Vedic Art är kravlöst och enkelt. Det handlar inte om att prestera. Man låter sig själv vara, känner in färger, former och leker med materialet. Det handlar om frigörande måleri.

Vedic Art innehåller 17 principer med konsten som utgångspunkt och en mängd olika övningar därtill. De första 11 principerna är en navigationskarta som du kan använda för att “hitta hem” till dig själv. Resten är speglingar av allas vårt kosmiska själv. Ju längre du kommer i principerna, desto mer handlar det om ditt förhållande till livet och stillheten i dig själv. Det är ett slags meditativt, intuitivt skapande som kan hjälpa människor att finna ro, avspänning och glädje, och lära känna sig själv bättre.

De 17 principerna kommer ursprungligen från en muntlig tradition inom den indiska Veda-filosofin och dessa förmedlades 1974 till den svenske konstnären Curt Källman (1938-2010). Curt utarbetade efter hand tekniken Vedic Art och startade Vedic Art  School på Bosjökloster i Skåne 1988.

  • Lyssnar du noga?
  • Konsten är ju tystnadens språk.
  • Kan du höra stjärnorna viska till dig om din väg och din uppgift i det stora kosmiska dramat?

“För några år sen kom jag i kontakt med Vedic Art. Jag tyckte det verkade spännande och gick en kurs på Öland. Avslutade min lärarutbildning 2013 hos J. Källman.

Mitt konstintresse har alltid funnits hos mig och jag har aldrig slutat med att vara nyfiken och öppen för förändringar och jag är i ständig utveckling.”

/ Inger Harris, lärare i Vedic Art

Foto: Stefan Sandström